gelato-teksti

Pakollinen herkku Italiassa! Nyt myös Suomessa!

Vaikka Suomi on puolet vuodesta lumen ja jään maa, ovat suomalaiset siitä huolimatta jäätelönkulutuksen kärkikansoja Euroopassa. Italia onkin erinomainen lomakohde jäätelörakkaille suomalaisille. Italialaiset ovat erityisen ylpeitä gelatosta, jäätelön italialaisesta versiosta.

Erot italialaisen gelaton ja tavallisen jäätelön välillä ovat pieniä, mutta ne voi huomata herkkujen maussa ja rakenteessa. Toisin kuin kermajäätelöt, gelato valmistetaan maidosta. Pienempi rasvapitoisuus antaa makuaineille mahdollisuuden todella erottua. Gelatoa ei myöskään vatkata yhtä paljon kuin tavallista jäätelöä, jolloin koostumuksesta tulee tiiviimpi ja pehmeämpi.
Gelatoa on saatavilla lähes kaikista italialaisista kahviloista, mutta monen mielestä parhaimmillaan italialainen jäätelö on gelateriasta ostettuna. Gelateriat ovat yksinomaan jäätelönvalmistukseen ja myymiseen erikoistuneita kojuja ja kauppoja.